הסמכות החדשה בבית הספר

תמיכה וחיזוק הצוות החינוכי

כתוצאה מתהליכים חברתיים, אשר חלקם הקצינו במהלך שנות ההתמודדות עם הקורונה, הנתונים מצביעים על מגמות מדאיגות- התגברות חרדה, חוסר אונים, עצבנות, אלימות בתוך המשפחה, דיכאון ואובדנות וקשיי תפקוד.

 

כתוצאה מכך נדרשים הצוותים החינוכיים להעשיר את יכולותיהם ולהפעיל התערבויות יעילות ומגוונות יותר מבעבר, על מנת לתפקד ולספק מענה חינוכי אפקטיבי.

עקרונות הסמכות החדשה

* נוכחות ואכפתיות

* שליטה עצמית ואי-הסלמה

* יצירת מבנה חוקים ברור

* גיוס תמיכת ההורים וכלל הצוות בביה”ס

 

הנחת העבודה היא כי גילויי אלימות אינם בעייתו הבלעדית של מנהל.ת המסגרת החינוכית, המורה, המדריכה, המדריך או ההורים. על כן יש לפעול במשותף לטיפול בהתנהגויות אלימות. באופן דומה, גם יצירת נורמות חיוביות הינה באחריותם של כל חברי הקהילה.

עקרונות פעולה

חיזוק הסמכות המורית בביה”ס באופן אשר יאפשר למורה לקבוע כללי התנהגות ונורמות כיתתיות של מוגנות, ערבות הדדית ואכפתיות, ולהקטין נורמות התנהגות שלילית

בהסתמך על עקרונות הסמכות החדשה, המורים וצוות ביה”ס ירכשו כלים שיטתיים לתגובה עקבית ויעילה מול התנהגויות בעלות פוטנציאל פוגעני או הרסני, מבלי לנקוט בצעדים משפילים ואלימים (כגון צעקות בכיתה הנובעות מהיעדר כלים ומיעוט תמיכה מערכתית במורה).

מטרות התוכנית

קידום אקלים בית-ספרי מיטיב באמצעות הסמכות החדשה


  • חיזוק הסמכות והנוכחות המורית
  • קידום נורמות של אחריות, ערבות הדדית, ואכפתיות.
  • מאבק נחוש וגלוי בנורמות שליליות, הכוללות התנהגויות אלימות.

מבנה התוכנית

יצירת צוות מוביל – הצוות כולל את מנהל/ת ביה”ס או המוסד החינוכי, סגן/סגנית המנהל/ת, מורות ומורי השכבה ורכז.ת, יועצ.ת, פסיכולוג.ית ביה”ס. הצוות ינהל קשר רציף עם נציגי הנהגת ההורים, על מנת לקדם שקיפות ושת”פ בין ההורים וצוות המוסד החינוכי. הצוות יקיים פגישה שבועית.

 

סמינר הכשרה לצוות המוביל – לצורך הכרות ולמידת עקרונות הסמכות החדשה. בהשתלמות תגובש תוכנית פעולה המתאימה לצרכי המוסד החינוכי ונדון במקרים ותגובות רלוונטיים לאתגרים העומדים בפני הצוות.

תרומתה של הגישה

גישת הסמכות החדשה מספקת מענה למצבים לא אידיאליים (הפרעות התנהגות קשות, חרדה, סרבנות ביה”ס, קשיי תפקוד ועוד) ועוסקת בכינונה של עמדה יציבה ונוכחת אשר מעוגנת בתמיכה קהילתית ועבודת צוות. עמדה זו מחזקת את הצוות החינוכי והופכת אותו למשענת רלוונטית ואיתנה, המאפשרת קידום אקלים בית-ספרי מיטבי וחוסן קהילתי. עקרונות הפעולה מתבססים על נוכחות ואכפתיות, שליטה עצמית והימנעות מתהליכי הסלמה, יצירת מבנה חוקים ברור וגיוס תמיכה. עקרונות אלו מסייעים לחיזוק סמכותו של הצוות החינוכי בביה”ס, מקדמים נורמות חיוביות, ערבות הדדית ואכפתיות, ומייצרים תחושת מוגנות וקהילתיות. 

עקרונות הגישה ניתנים ליישום בבתי-ספר ומוסדות חינוך באופן אשר מחזק את דמות המורה ונוכחותו ומאפשר שימת גבולות והפגנת דאגה בו זמנית. באמצעות יישום הגישה במוסד החינוכי, הופכת דמות המורה לרלוונטית יותר מאי פעם.

ליצירת קשר בווטסאפ:

הרצאות קרובות בנושא הסמכות החדשה – וובינר לאנשי מקצוע.

לפרטים: https://tinyurl.com/2p82tkds

מנחה

ד”ר אוהד נחום, פסיכולוג קליני, עובד עם ילדים ומבוגרים בקליניקה פרטית בת”א. עוסק בהדרכת הורים ויישום עקרונות הסמכות החדשה במסגרת טיפולית ובמסגרות קהילתיות (בתי-ספר ומוסדות חינוך וספורט). חבר מייסד במרכז להעצמה הורית המעניק ייעוץ, הכשרה, טיפול משפחתי והדרכת הורים בגישתו של פרופ’ חיים עומר. מרצה בפרומים מגוונים בארץ ובעולם בנושא יישום עקרונות הסמכות החדשה.