אובססיות וקומפולסיות OCD
שכיחותה של הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית היא כ-2.5% מהאוכלוסייה הכללית. במילים פשוטות, לפחות אחד או אחת מכל 40 אנשים יסבלו מ-OCD.
אובססיות – מחשבות חזרתיות (רומינטיביות) אשר לא מובילות לפתרון או להכרעה. הן כוללות בדיקה חזרתית של אירוע או תסריט אפשרי, בעתיד או בעבר. דוגמאות למחשבות כאלה הינן “האם פגעתי במישהו?”, “האם משהו רע יקרה?”, “אולי גרמתי בטעות לתאונה בלי לשים לב”, “אולי אני לא אדם טוב”.
קומפולסיות – הינן התנהגויות חזרתיות אשר מטרתן להחזיר תחושת שליטה (לעיתים קרובות באופן לא מודע). חשוב לדעת שהקומפולסיות יכולות להיות התנהגותיות או מחשבתיות (ולכן בלתי נראות לצופה מהצד). קומפולסיות התנהגותיות תכלולנה שטיפות ידיים, נגיעות בעצמים שונים, סידור חפצים, וכדו’. לעומתן, קומפולסיות מחשבתיות תכלולנה בדיקות בראש לגבי אפשרויות או אירועים שקרו על מנת למצוא עוד מידע, או לוודא שהזיכרון אמין, באופן שלעיתים דווקא מעוות אותו.
רצון בוודאות
הרצון העיקרי כאשר מתמודדים עם OCD הוא רצון בוודאות, אולם וודאות מוחלטת איננה אפשרית בעולם, ולכן ה-OCD כל כך מתעתע. הוא נטפל לאזורים האפורים במגוון תחומים (בטחון- האם זה בטוח? מוסר- האם היה נדרש לעשות דבר מה נוסף או לנהוג אחרת? דחף- האם פגעתי באחרים מבלי להתכוון? וכדו’). סיכויים של 99% אשר עשויים לספק את מרבית אנשים, אינם מרגיעים את מי שסובל/ת מההפרעה. לכן טיפול ב-OCD מחייב התייחסות לדינמיקה המייסרת של רצון בוודאות מוחלטת. הרצון להגיע לוודאות מוחלטת גובה מחיר כבד- היא פוגעת ביחסים, משחיטה את האפשרות להיות בהווה ולא לדאוג כל הזמן, היא פוגעת ביחסים הזוגיים, החברתיים, בעבודה, ולפעמים היא לא פוגעת באף אחד מהם- רק ברווחה הנפשית וביכולת להיות שלווים בחיי היומיום.
אובססיות ובושה
נראה כי הסובלים מ-OCD מתקשים לקבל טיפול, כאשר הסובלים מאובססיות טהורות לעיתים מתקשים להבין את ההפרעה, וכאשר הם מבינים אותה קיים קושי לפנות לטיפול בשל בושה גדולה. מאחר והרבה מהתכנים הקשורים בהפרעה עוסקים במחשבות מיניות או תוקפניות (חשש מפגיעה באחרים), פניה לטיפול נעשית לעיתים באיחור ניכר של עד 7 שנים!
מצוקה נפשית וייסורים מכאיבים
במקרים רבים הסובל/ת מ-OCD חווה סבל וייסורים נפשיים מכאיבים במיוחד. לדוגמה, ב-Moral OCD או Real Event OCD, התחושה היא שלא ניתן להתגבר או לתקן דבר מה, שאין ביטחון לגביו (האם הייתי בסדר או לא? עד כמה לא הייתי בסדר?) ולכן אין אישור פנימי להמשיך הלאה בחיים מבלי לפתור את העניין. אולם בדרך לפתרון אינה עוברת בעוד חשיבה (אובססיה) אלא דורשת פתרון מסוג אחר, ולכן החוויה הינה של תקיעות וייאוש גדול.
צורך באישור (Excessive Reassurance)
לעיתים כחלק מניסיון לפתור את המחשבות האובססיסיות ולכונן מחדש תחושת ביטחון, הסובלים מ-OCD מחפשים/ות אישור חיצוני שהכל בסדר. למשל במקרה של R-OCD יהיה רצון עז לשתף את בן/בת-הזוג כדי לנסות ולקבל ממנו/ה אישור להתלבטות. הבעיה היא שהדרך הזו אינה יודעת שובע, ולכן מכונה “צורך באישור מופרז” ולמרות ההקלה המיידית בקבלת אישור, המחשבות תמצאה דרך להחריג את האישור עם הזמן דרך מנגון הספק -“אולי לא שיתפתי בכל מה שאני מרגיש/ה או בכל הפרטים”, ולכן חיפוש אישורים אינה הדרך המומלצת לפתרון המצוקה.
האם יש לי OCD?
למרבית האנשים יש מחשבות אובססיסיות, חזרתיות. השאלה החשבוה היא לגבי עוצמת המחשבות החזרתיות. אם את/ה סובל/ת ממחשבות אשר מפריעות בתפקוד היומיומי או מסבלות סבל נפשי רב, ייתכן ואת/ה סובלת מ-OCD. חשוב לזכור שאנשים הסובלים מאובססיות יכולים לתפקד מבלי שאנשים בסביבתם יהיו מודעים לסבלן/ם.

Pure-O אובססיה טהורה
סוג מסויים של OCD אשר בו הרכיב המרכזי הינו חשיבתי ולא התנהגותי. הסבל המרכזי קשור למחשבות חוזרות ונשנות המלוות בבדיקה מתמדת על המחשבות “אולי אני לא זוכר/ת נכון?”, “אולי יש עוד פרטים שצריך לדעת וישנו את ההחלטה או ההשקפה שלי על הנושא” וכדו’.

טיפול
OCD שונה מהפרעת חרדה מוכללת, ולכן הסברים קוגניטיביים (פסיכו-חינוכיים) אשר ממוקדים בשכנוע שהסיכוי להתרחשות משהו רע היא קטנה במיוחד, לא עוזרים במיוחד בטיפול ב-OCD.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הכולל חשיפה ומניעת תגובה (Exposure and Response Prevention) הינו אלמנט שעוזר במקרים רבים. בנוסף, בטיפול דינאמי קיימים אלמנטים מרפאים אשר מתמקדים בדינמיקה ובגורמים הפנימיים המעוררים מתח נפשי, כמו גם בפירוק הבושה הרבה המלווה את המחשבות הטורדניות. מטרה מרכזית הינה היכולת להבין ואז להצליח לחיות עם חוסר הוודאות שמערב קיומנו בעולם.
סוגים שונים של OCD

R-OCD כאשר האובססיבית עוסקות בקשרים ויחסים זוגיים. מחשבות חוזרות ונשנות האם אני באמת אוהב/ת את בן/בת זוג שלי? האם זה נכון להמשיך את הקשר, וכדו’.
Moral-OCD כאשר קיים עיסוק אובססיבי בשאלה האם אני טוב/ה בתור בן/ת-אדם. עיסוק אשר נמצא מעבר לעיסוק נורמטיבי בדת או רוחניות.
Real Event-OCD כאשר האובססיבית עוסקות באירוע אמיתי שקרה. לעיתים האירוע מעורר שאלות מוסריות או חרטות, ואת/ה מנסה לחזור שוב ושוב ולדלות פרטים ומידע חדש על האירוע במטרה לנסות להכריע האם ההתנהגות הייתה החלטה נכונה או תקינה מוסרית מתוך קושי לקבל חוסר שלמות.